РЕЦЕПТ ЗА „ШАКУ ВИТАМИНА”
Иако је друга половина новембра време оптимално за кишељење купуса, продавци на шабачком кванташу незадовољни су продајом. Разлог је, кажу, корона и помодарство, па савремене даме радије се одлучују да купују него да саме киселе купус. Међутим, ово је једна од салата која се најједноставније припрема.

Потребно је:
Купус
Килограм соли на 30кг купуса
Гушћа памучна крпа
Камен или тегла запремине 1,5л
Припрема киселог купуса:
Главице купуса очишћене од површинског слоја листова опрати, зарезати крстић на корену и ређати их у буре.
Неколико главица купуса пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би се заглавиле, односно чврсто стајале.
Налити воду два прста изнад купуса.
Ставити преко купуса дрвени или пластични притискач.
Преко притискача ставити камен или теглу пуну воде.
Раширити крпу и на њу ставити потребну количину соли, увити је и ставити поред камена.
Со ће се полако отапати и падати до дна, тако да није потребно претакање расола.
Затворити буре и повремено контролисати количину воде неколико дана. Доливати воду по потреби, да главице купуса не буду ван воде. Притом испирати камен, а уколико се користи тегла, обавезно је опрати споља.